Volwassenen

Naast kinderlogopedie heeft ABC-Logopedie ook jarenlange ervaring in het behandelen van volwassenen.
Ook zij kunnen problemen ondervinden op het gebied van stem, spraak, taal, slikken en gehoor.

Anke Bruekers heeft nascholing gedaan op het gebied van larynxmanipulatie, presentatie coaching en andere trainingen op het gebied van stem, zang en massage.
Zij is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met stemklachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beroepssprekers zoals leerkrachten, mensen werkzaam bij een callcenter, toneelspelers, enz.
Een hese of schorre stem kan lastig zijn bij het uitvoeren van de werkzaamheden.
Stembehandeling kan er voor zorgen dat de stem weer helder en krachtig gaat klinken.
Ook mensen die klachten ondervinden tijdens of na het zingen kunnen hier terecht. Door het aanleren van de juiste technieken en het geven van tips kan de zangstem flink verbeteren.

Veel mensen hebben het gevoel dat er ‘iets’ in de keel zit. Alsof ze over een bobbel moeten slikken. Deze mensen zijn gebaat bij ‘larynxmanipulatie’ of ook ‘manuele facilitatie’ genoemd. Hierbij zorgen technieken uit de manuele therapie ervoor dat de spierspanningen in het strottenhoofd verminderen of verdwijnen. Hierdoor zullen de slikklachten ook weggaan.

 

Voor mensen die plots of geleidelijk slechthorend raken, bestaat de mogelijkheid om een module spraakafzien te volgen.
Spraakafzien is meer dan liplezen. Bij spraakafzien kijkt u naar de lippen, de kaak en de tong.

Maar ook naar:
•gezichtsuitdrukking
•lichaamstaal (houding en gebaren)
•context (het hele verhaal)
Dit alles bij elkaar maakt dat u gesproken informatie kunt “zien”.

 

Waarom spraakafzien leren?
Door spraakafzien kunt u beter communiceren met horende mensen.
Als u woorden niet (goed) verstaat, is het prettig om de informatie die u mist, te kunnen aanvullen door naar de spreker te kijken.
Zien wat iemand zegt, is niet gemakkelijk, maar het is wel te leren.
Anke Bruekers is gespecialiseerd in spraakafzien.
Vergoeding: Spraakafzien wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraars, na verwijzing van de arts. Het wordt wel verrekend met de eigen bijdrage.

 

Communiceren met gebaren.
De logopedist is bekend met NmG. Dit is Nederlands met ondersteunende gebaren. NmG is een bijzondere vorm van het gesproken Nederlands. Het wordt meestal gebruikt door mensen die vroeger wel (goed) konden horen, maar het gesproken Nederlands is en blijft hun moedertaal.
Als ze de gesproken taal niet of slecht verstaan, wordt het Nederlands zichtbaar gemaakt. We doen dat door te spreken en dat gelijk te ondersteunen met gebaren.
Heel vaak werkt de logopedist samen met andere deskundigen: zoals een arts, een KNO-arts,  een kinderarts, een manueel therapeut, een fysiotherapeut, een tandarts/orthodontist, een psycholoog of een andere paramedicus. Door nauwe samenwerking met overige deskundigen wordt getracht een behandeling zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

 

Het Gezondheidscentrum Weert heeft verschillende disciplines onder één dak, waardoor snel en gemakkelijk samengewerkt kan worden.

 

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?
Bel mij op:
0495 - 54 11 23

Of per e-mail:
anke@bruekers-logopedie.nl

Wilt u contact met me opnemen?